Nöykkiö | Espoo

Ideoita Ihaniin Kotiin

Nyökkiö asuinalueena

Rauhallinen ja viihtyisä Nöykkiö on kaupunginosa Etelä-Espoossa Suur-Espoonlahden alueella. Vuosien aikana Nöykkiö on kasvanut ja uudistunut, ja alkujaan huvila-alueena tunnetusta kaupunginosasta on tullut suosittu erityisesti lapsiperheiden keskuudessa. Mutta toisaalta, Nöykkiössä viihtyvät kaikki, ja riemuissamme kerromme, että juuri tänne rakennamme ensimmäiset kohteemme Espoossa.

Ja mikä on rakentaessa, koska ihanien kotien läheltä löytyvät kaikki elementit sujuvaan arkeen ja asumiseen: päiväkodit ja koulut, mainiot ulkoilumaastot sekä lähipalvelut, kuten kirjasto, kauppa ja lähipalvelukeskus.  

Nöykkiöstä katsottuna Espoo ja koko pääkaupunkiseutu ovat lähellä. On valintasi bussi tai oma auto, olet nopeasti lähiseudun palveluiden ja monien kauppakeskusten ääressä. Viidessä minuutissa olet Länsiväylällä, joka vie suoraan Helsinkiin. Länsiväylä, kehätiet (I, II ja III) sekä Turun moottoritie takaavat hyvät yhteydet itse asiassa koko Uudellemaalle.

1

2
 

3

Liikkuen ja leikkien

Rauhallisen Nöykkiön rouheamman puolen sinulle näyttää Eestinkallio. Aivan tulevan kotisi vieressä nousevat kallioiset metsät kutsuvat virkistymään ja nauttimaan moninaisesta luonnosta. Läheinen Eestinkallio on 39 hehtaarin viheralue, jossa vuorottelevat mäntymetsät ja kalliot. Jos tarkkaan katsot, voit nähdä merkkejä jääkaudesta, kuten silokallioita ja nykyistä Itämerta edeltäneen Litorinameren aikaista muinaisrantaa.
 
Tiesitkö, että Eestinkallion metsissä viihtyvät myös liito-oravat? Puustoa hoidetaan niin, että tärkeät latvusyhteydet säilyvät rauhoitetun oravalajin reiteillä.

Nöykkiön ja viereisen Latokasken väliselle niittyalueelle on suunnitelmissa urheilu- ja lähiliikunnan keidas, joka tarjoaa erinomaiset liikuntamahdollisuudet kaiken ikäisille ja kuntoisille käyttäjille. Lajivalikoima tulee olemaan kattava: jalkapalloa, katukoripalloa, pesäpalloa, skeittaamista, yleisurheilua, jääkiekkoa, amerikkalaista jalkapalloa, rantalentopalloa ja tennistä.

Seudun monet leikkipaikat ja asukaspuistot tarjoavat puuhaa eri ikäisille lapsille ja varhaisnuorille sekä heidän vanhemmilleen.

 

Palvelut ja etäisyydet

Nöykkiön kohteemme sijaitsevat päiväkotien ja koulujen läheisyydessä. Alueen omia palveluita täydentävät mm. Espoonlahden, Matinkylän ja Finnoontien monipuoliset harrastusahdollisuudet ja kauppakeskittymät.

  • Latokaski-Nöykkiön lähipalvelukeskus (mm. neuvola ja hammashoitola) 1,2 km, Nöykkiön kirjasto 1,1 km, lähikauppa 1,3 km
  • Kauppakeskus Liila 2 km, kauppakeskus Merituuli 2,8 km, tuleva uudistettu kauppakeskus Lippulaiva 3,6 km , kauppakeskus Iso Omena 4,5 km, kauppakeskus Entresse 6 km
  • Länsiväylä 2,5 km, Kehä II noin 5 km, Kehä III 7 km, Valtatie 1 (Turun moottoritie) noin 8 km, Kehä I noin 9 km
  • Espoonkeskuksen juna-asema 6 km, Länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasema Matinkylässä 4,5 km, Helsingin keskusta 17 km

Lapsille ja nuorille:

  • Eestinkallionkoulu (esiopetus ja luokat 1-6) 400 m, Nöykkiönlaakson koulu (luokat 1-6) 1,2 km, Nöykkiön koulu (luokat 7-9) 1,2 km
  • Eestinlaakson päiväkoti 160 m, ryhmäperhepäiväkoti 700 m, Purotanhuan leikkipuisto 750 m, Pisan asukaspuisto 1,1 km, Pisan päiväkoti 1,1 km, Latokasken asukaspuisto 2,2 km


Harrastamiseen:

  • Pisan koira-aitaus 1 km, Nöykkiön koirapuisto 1,1 km
  • golfkenttä 2 km, Puolarmaarin frisbeegolfrata 1,8 km
  • Espoonlahden uimahalli 4 km, Espoonlahden urheiluhalli 4 km, Espoonlahden ratsastuskoulu 4,6 km, Espoonlahden jäähalli 5km

Peltoaukeita ja kävelykatuja

Nöykkiö muodostuu kolmesta alueesta: Eestinlaaksosta, Eestinmalmista ja Nöykkiönlaaksosta. Yhdessä viereisen Latokasken kaupunginosan kanssa koko alueella asuu yli 15 000 asukasta.

Omakoti- ja rivitalovaltainen Nöykkiö on saanut nimensä tiettävästi Nöjkand-nimisen viljelyksen mukaan. Seudun nimistössä näkyy tuulahdus menneestä, jolloin alueen laajoilla peltoaukeilla käyskenteli lehmiä. Esimerkiksi Oxfot, jossa Nöykkiön lähipalvelupiste sijaitsee, on saanut nimensä samannimisestä tilasta ja tila niitynnimestä Oxfotäng – niitty kun oli omistajan mukaan häränsorkan muotoinen, ja ruotsiksi oxfot tarkoittaa häränjalkaa.

Enää ei Nöykkiössä lehmiä tapaa, mutta rauhalliseen tunnelmaan täällä on panostettu muuttamalla vanhoja katuja viihtyisiksi kävelykaduiksi. Ja jos iltakävelyllä kuljet vaikkapa Tapio Wirkkalan polun liepeillä, on nimi kunnianosoitus alueella kesiään viettäneelle muotoilijamestarille.

4

Nöykkiö5

Nöykkiö 6

Nöykkiö 7

Nöykkiö 8

Nöykkiö 9

Nöykkiö 10

Tyyppi
Huoneluku
Alue