fbpx

Ihania koteja Rantaraitin varrelle


Nauti merellisestä Espoosta rantaraitilla

40 kilometrin pituinen rantaraitti tarjoaa monipuolisia ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksia sekä lähes 100 kiinnostavaa kohdetta, joissa voit nauttia mm. Espoon luonnosta, kulttuurihistoriasta ja upeista merimaisemista.

Historiallista huvilatunnelmaa voit ihastella raitin useiden huviloiden pihapiirissä, joissa osassa toimii nykyään myös erilaisia kahviloita ja museoita. Kesäisin kahvihampaan kolotukseen apua tarjoavat myös rantaraitin lukuisten uimarantojen kioskit, kahvilat ja kesäterassit.

Myös innokkaalle veneilijälle löytyy mahdollisuuksia rantaraitilta. Esimerkiksi Laurinlahden Venekerhon satamassa on tilaa yli 180 veneelle ja Nokkalan venesatamasta voit hypätä Espoon saaristoliikenteen kyytiin – ellet sitten jää rantaan nauttimaan kahvila-ravintola Nokkalan Majakan upeista maisemista ja herkullisista tarjottavista.

Luonnonystävä ihastuu varmasti rantaraitin maisemiin, jotka vaihtelevat jylhistä kallioista vehreisiin metsiin sekä lintuja parveileviin kosteikkoihin, kuten Hanikan luontopolun varrelta löytyvään vesilintujen paratiisiin, Kaitalahden kosteikkoon.

Rantaraitilla nautit merellisestä miljööstä ja löydät uusia seikkailuja ympäri vuoden!

Rantaraitilla riittää tekemistä

1. Bastvikin kartano

Bastvikin kartano ihastuttavine puutarhoineen on Saunalahden alueen vanhin tunnetuin tila. Kartanon päärakennuksen tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta oletettavasti se on rakennettu jo 1800-luvun alkupuolella. Kartanoa on kunnostettu vuosien varrella ja päärakennuksen nykyinen ulkonäkö on arkkitehti Väinö Toivion 1920-luvulla suunnittelema.

2. Kivenlahden uimaranta

Kivenlahden uimaranta on Espoon suurimpia ja suosituimpia uimarantoja. Ranta on kesäkaudella valvottu ja löydät rannalta suihkut sekä pukukopit. Uimisen lisäksi Kivenlahden rannalla voit viettää aikaa ulkokuntoiluvälineillä urheillen, beacvolleykentällä pelaillen tai kioskin tarjonnasta nauttien.

3. Laurinlahden venesatama

Laurinlahden aktiivisen venekerhon ylläpitämän sataman venelaitureissa on tilaa kaikkiaan 182 veneelle! Lisäksi satamasta löytyy huoltolaituri, yli 100 veneiden talvisäilytyspaikkaa, varastokoppeja ja tilava verstas. Vaikka et omaa venettä omistaisikaan, riittää sataman laineilla kelluvissa veneissä ihasteltavaa.

4. Villa Korsnäs

Korsnäs eli Ristiniemi on yksi Espoon vanhimmista huvila-alueista. Niemessä on ollut huvilarakennus jo 1800-luvulla, mutta nykyasussaan Villa Korsnäs on seissyt vuodesta 1935. Huvilassa on vuosien aikana asunut useita merkittäviä henkilöitä. Villa Korsnäsin tiluksille kuului aikoinaan suuri puistoalue jalopuineen ja ainutlaatuisinen ”Korsnäs”-ruusuineen. Tänä päivänä suurista tiluksista ovat vielä jäljellä rannan tuntumassa sijaitseva sauna, venevaja ja uimahuone, jotka elävoittävät vehreää rantamaisemaa.

5. Klobbenin uimaranta

Klobbenin uimaranta, joka tunnetaan myös nimellä Soukan uimaranta, on rauhallinen ja viihtyisä uimaranta Klobbenin niemen kärjessä. Valvotulta uimarannalta löydät pukukopit, suihkut sekä kesäkioskin. Klobbenin uimarannan lähistöltä voit myös hypätä saaristoveneen kyytiin tai kavuta Kasavuoren näköalakallioille upeita merimaisemia ihailemaan.

6. Hanikan uimaranta

Saaristomaisemissa sijaitseva Hanikan uimaranta tunnetaan myös nimellä Suinonsalmen ranta. Kesäkaudella valvottu, pukukopeilla varustettu ranta sopii hyvin lapsiperheille. Uimareissun päätteeksi voit herkutella tien toiselta puolella löytyvällä Suinonsalmen kioskilla.

7. Kaitalahden lintutorni

Kaitalahden lintutorni sijaitsee suoalueella Hanikan luontopolun varrella. Kaitalahti on tunnettu erityisesti monipuolisesta vesilintulajistostaan: lintutornista voit bongata esimerkiksi sinisorsia, nokikanoja, silkkiuikkuja ja kyhmyjoutsenia.

8. Huvilamuseo Villa Rulludd

Hyljelahden kauniin niemen kärjessä sijaitsee huvilamuseo Villa Rulludd, joka on upeasti säilynyt esimerkki Uudenmaan rannikon vanhasta huvila-arkkitehtuurista. Kulttuurisukujen omistuksessa 1800-luvulta lähtien ollut huvila siirtyi 80-luvulla Espoon kaupungille, jonka myötä kaupunkilaiset ovat saaneet tutustua Espoon huviloiden historiaan talon yläkerran huvilamuseossa. Villa Rulluddissa voit nauttia historian lehtien havinasta kahvilan herkuista nautiskellen.

9. Finnoon lintukosteikko

Suomenojan jätevedenpuhdistamon ylivuotoaltaaseen syntynyt lintukosteikko on useiden eri vesilintulajien, kuten liejukanan ja mustakurkku-uikun, pesimäaluetta. Mikäli lintutornissa istuminen ei kiinnosta, voit ihastella monipuolista lajistoa myös altaan ympäri kiertävältä luontopolulta.

10. Villa Pentry

Villa Pentry on alunperin Nuottaniemen kauppiaan, kauppaneuvos Mattrosoffin 1910-luvulla Viipurista Nuottaniemeen siirtämä huvila. Nykyään huvilassa toimii Espoon pursiseura sekä ravintola Villa Pentry, joka tarjoaa monipuolisia ravintolapalveluita aina lounaasta a’la carteen sekä kahvilatarjonnasta laajaan viinilistaan. Villa Pentryssä järjestetään myös yksityistilaisuuksia.

11. Nokkalan majakka

Nokkalan Majakka edustaa raitin modernia rakennuskantaa tyylikkääänä rantakahvilana, jossa voit nauttia upeasta merimaisemasta ympäri vuoden – kesäisin viihtyisällä kattoterassilla ja talvisin terassilasituksien takaa. Nokkalan Majakan laadukkaat ruoka- ja juomalistat takaavat rentouttavan hetken meren äärellä. Kesäisin Nokkalan Venesatamasta kulkee päivittäin Espoon saaristoliikenne Iso-Vasikkasaareen.

12. Matinkylän uimaranta

Nokkalan Majakan läheisyydessä sijaitsee suojaisa ja lapsiystävällinen Matinkylän uimaranta, jossa vesi on lämmintä ja aurinko hellii. Valvotulta uimarannalta löydät monipuoliset palvelut: suihkut, pukukopit, beachvolleykentän, lasten leikkipaikan ja kioskin. Matinkylän uimarannalta toiseen suuntaan lähtiessä vastaan tulee pian myös kehuttu Café Merenneito.

13. Mellstenin uimaranta

Mellstenin eli Haukilahden uimaranta tarjoaa elämyksiä niin lapsille kuin aikuisille. Valvottu uimaranta suihkuineen ja pukukoppeineen viihdyttää lapsia myös leikkapaikallaan sekä beachvolleykentällään. Aikuiset voivat puolestaan rentoutua Café Mellstenin terassilla kauniista merinäköalasta nauttien.