Härmälänranta | Tampere

Ideoita Ihaniin Kotiin

Härmälänranta asuinalueena

Tampereen eteläiseen suuralueeseen kuuluva Härmälä ja siellä sijaitseva Härmälänranta muodostavat kiehtovan kaupunginosan. Alue tarjoaa sopivan sekoituksen historian havinaa ja virkeää kaupunkimaisuutta, luonnon kauneutta ja modernia asumista.    

Pyhäjärven rannalla sijaitseva Härmälä mainittiin ensimmäisen kerran maakirjassa jo vuonna 1540, jolloin se kuului Pirkkalan pitäjän Tammerkosken jakokuntaan. Härmälän muodostaneet kaksi taloa yhdistettiin 1600-luvulla ratsutilaksi ja 1700-luvun puolivälissä siirrettiin Hatanpään kartanon omistukseen. Virallisesti Härmälästä tuli osa Tampereen kaupunkia vuonna 1920.

Saattaa olla, että nimi Härmälä on lähtöisin sanasta härmä. Toisaalta taustalla voi olla miehennimi Herman. Härmälän naapureina ovat Hatanpään, Rantaperkiön ja Sarankulman kaupunginosat, ja lännessä vastassa on Pirkkalan kunta.

Härmälänrannassa lähellä luontoa

Liidellen Härmälänrantaan

Historiaa ilmojen halki

Härmälänranta henkii aivan omanlaistaan historiaa, joka vie ylös korkeuksiin. Keskeinen paikka on Sisunaukio Valmetinkadulla. Siellä sijaitsevat entisen lentokonetehtaan pääkonttori ja lentovarikkorakennus.

Kun Valtion lentokonetehdas siirtyi Härmälään, alettiin alueelle rakentaa myös lentoasemaa. Tampere-Härmälän kansainvälinen lentoasema valmistui vuonna 1936 ja se oli tuolloin Suomen ainoa sisämaassa sijaitseva lentokenttä. Härmälässä kaupallinen lentoliikenne loppui 1979.

Nykyään Sisunaukiolla voi ihastella Viima VI-1 -museolentokonetta. Sinne on saanut muistomerkin myös tamperelainen taiteilija Adolf Aarno. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka teki lentoyrityksen yksitasoisella lentokoneellaan Härmälän edustalla Pyhäjärven jäällä talvella 1911.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen edessä kohoaa 20 metrin korkeuteen Leonardo, näyttävä muistomerkki lentokoneteollisuudelle. Alueen ilmailuun liittyvästä historiasta ovat kummunneet myös monet Härmälän kadunnimet.

Palvelut ja etäisyydet

Härmälänrannassa pääsee melkein paikkaan kuin paikkaan kävellen tai polkupyörällä. Alueen palveluihin kuuluvat mm. lähikauppa, viihtyisä pieni kirjasto, joka sijaitsee Härmälän koulun (luokat 1–6) pohjakerroksessa, päiväkoti, kioski ja koirapuisto.

Kuuselan palvelukeskuksen lähitorille ovat tervetulleita alueen kaikenikäiset asukkaat. Siellä voi tavata ihmisiä, kysyä neuvoa, ruokailla, osallistua erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. 

Härmälänrannan sijainti aivan Pirkkalan kupeessa takaa sen, että alueen omia palveluita täydentävät vain reilun kilometrin päästä löytyvät suuret marketit, kauppakeskus ja muut liikkeet. Tampereen keskustan monipuolisten palveluiden ääreen on matkaa noin viitisen kilometriä - kuljetpa sitten polkupyörällä, autolla tai Härmälänrannan kautta liikennöivillä busseilla.

Härmälänrannasta löytyy vesistöjä

Polkuja pitkin puistoihin ja rannoille

Pyhäjärven äärellä Härmälänrannan venesatamassa pieni silta johdattaa Härmälänsaareen ja siellä vehreään ulkoilupuistoon. Satamaan on mahdollista rantautua kaikilla Pyhäjärven risteilyaluksilla.

Sata vuotta sitten Tampereen suurmiehet lomailivat täällä huviloissaan, ja puhuttiinkin huvilarannikosta. Noista ajoista voi yhä nähdä jäänteitä rantapuiston ympäristössä, tai pysähdy ihastelemaan tiettävästi kaupungin ensimmäisen arkkitehdin suunnittelemaa Lepolan huvilaa.

Metsän keskellä liplattaa Vähäjärvi, joka on monien lintujen suosiossa. Rantaa myöten kulkee polku, jota astellessa voi bongata vesilintuja, kuulla satakielen laulua tai viitasammakoiden kurnutusta. Polku yhdistyy alueen kevyenliikenteen verkostoon, jota pitkin on helppo tutustua oman kaupunginosan rantoihin ja puistoihin.

Askelten tai pyörälenkin voi antaa viedä Pyhäjärven rantaa eteenpäin Hatanpään kartanon alueelle kolmen puiston ruusuiseen arboretumiin. Suositulta virkistysalueelta vielä kolmisen kilometriä eteenpäin, niin olet jo Tampereen Keskustorilla. Mikä ettei suunnitelmiin voi lisätä pyöräretken vaikka koko kauniin Pyhäjärven ympäri!

Härmälänrannassa on hyvä ulkoilla

Aktiviteetteja ulkona ja halleissa

Ei Härmälänrantaa ilman mainintaa Tampere Camping Härmälästä, suositusta leirintäalueesta mökkeineen ja teltta- ja matkailuautopaikkoineen. Kioski- ja pitseriapalveluiden lisäksi leirintäalueelta löytyy erilaisia kesäaktiviteetteja, kuten minigolf, uimaranta ja rantasaunoja. Voit myös suunnata Pyhäjärven aalloille vuokraveneellä tai SUP-laudalla.  

Yksi Suomen suurimmista messu- ja urheilukeskuksista sijaitsee Härmälässä. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, aiemmalta nimeltään Pirkkahalli, on viidestä hallista rakentuva monitoimikeskus, joka toimii paikkana monenlaisille messuille, kokouksille ja konserteille. Samalla se on yleisurheilun, jalkapallon, futsalin ja salibandyn harjoittelu- ja kilpailukeskus.

Tulevaisuudessa on mahdollista viihtyä ja viettää aikaa myös ilmailuhistoriallisessa miljöössä, koska vanhaan lentokonetehtaaseen on suunnitteilla ravintoloita ja asukkaille oma harrastuspaikka.

Katsele Härmälänrantaa ja koko Härmälän aluetta yläilmoista Virtual Tampere -palvelun kautta.

Lähellä luontoa Härmälänrannassa.

Tyyppi
Huoneluku
Alue