Tesoma | Tampere

Ideoita Ihaniin Kotiin

Tesoma asuinalueena

Monimuotoinen Tesoma on noin 8 000 asukkaan alue Tampereen länsipuolella. Se on Suomen kolmanneksi suurimman kaupungin ensimmäinen lähiö, joka on vuosikymmenten aikana kasvanut omaleimaiseksi ja elinvoimaiseksi säilyttäen kuitenkin vehreän luonnonläheisyytensä.

Tesoma kuuluu Tampereen lounaiseen suuralueeseen ja on yksi kaupungin seitsemästä suunnittelualueesta. Tesoman suunnittelualueen muodostavat Epilänharju, Lamminpää, Tohloppi, Ristimäki, Tesomajärvi, Ikuri ja Haukiluoma sekä Myllypuron teollisuusalue.

Ensimmäinen pientaloalue palstoitettiin vuonna 1928 Kaarilan kartanoon kuuluneen Ristimäen torpan maille. Pari vuotta myöhemmin alkoi rakentaminen ja alueelle muodostui tiivis yhteisö. Silloin seutu kuului vielä Pirkkalan pitäjään. Tesomasta tuli osa Tampereen kaupunkia vuonna 1937.           

Tampereen ensimmäisessä lähiössä, Tesomassa, on hehkua ja riemua.

Tesomalle rakennetaan uudenlaista hyvinvointikeskusta.

Hyvinvointikeskus kaikille tesomalaisille

Tesomalla korostuu palveluiden, kaupunkisuunnittelun ja eri tahojen yhteistyön vahva kehittäminen. Käytännössä se tarkoittaa alueellista hyvinvointia ja elinvoimaisuutta vahvistavia innovatiivisia kokeiluja.

Tesomantorin liike- ja hyvinvointikeskus on hankkeena ainutlaatuinen. Se kokoaa saman katon alle monipuolisesti sekä kaupallisia että julkisia palveluita, kuten terveydenhoidon, hammashoidon, lasten- ja äitiysneuvolan, nuorisopalvelut sekä kirjaston palvelut.

Uutena palveluna keskuksessa tarjotaan sosiaali- ja hyvinvointineuvontaa ja -ohjausta. Tesoman koko väestön hyvinvointia ja terveyttä edistetään myös sähköisiä palveluja ja omahoidon mahdollisuuksia vahvistamalla. Rakennus avautui asiakkaille alkuvuonna 2018.

Palvelut & etäisyydet

Tesoman kaupallinen keskusta sijaitsee Tesoman valtatien varrella. Palvelut laajenevat ja monipuolistuvat merkittävästi, kun uusi liike- ja hyvinvointikeskus valmistuu. Tesoman yläkoulu ja Tesomajärven alakoulu yhdistetään Tesoman yhtenäiskouluksi, joka valmistuu vuonna 2018. 

Tampereen ydinkeskustaan Tesomalta on matkaa noin kahdeksan kilometriä. Bussit vievät tulevilta kotikulmilta sinne noin parissakymmenessä minuutissa.

Tesoman sijainti on mitä mainioin myös autoilijan kannalta. Alue sijaitsee valta- ja kantateiden (3-, 12- ja 65-teiden) kainalossa, josta pääsee sujuvasti niin etelään, pohjoiseen, itää kuin länteen.

Tesoma on vehreä kaupunginosa Tampereella.

Vehreä Tesoma

Runsaat luonnonmetsäalueet, maastonmuodot ja moreenilohkareet ovat olennainen osa Tesoman omaleimaista maisemaa.

Tesomajärven ja Tohloppi-järven vehreät ja monimuotoiset luontokohteet ovat saaneet tunnustusta merkittävinä viheralueina. Lisäksi järvien ympäristöt kuuluvat keskuspuistoverkostoon, joka tarjoaa yhteyden Tampereen kaupungin puistojen ja luonnonalueiden välille. 

Iloa ja riemua Tesomalla.

Tesomajärvi ja Tohloppi-järvi ovat osa Tesomaa.

Liikuntaa ja taidetta kaikille

Luonnonläheisyyden lisäksi Tesoma tunnetaan erinomaisista liikunta-, ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksistaan. Läheltä löytyvät palloilu- ja liikuntahallit, ja uudessa jäähallissa pääsee luistelemaan jo tämän vuoden aikana. Tesomajärven pohjoispuolella sijaitseva uimahalli on Tampereen uimahalleista uusin.

Kaukana eivät ole uimarannat ja lumiset rinteet, sillä kohteestamme on matkaa Tesomajärvelle ja Tohloppi-järvelle sekä Mustavuoren hiihtokeskukseen vain muutamia kilometrejä.

Alueella toimii useita aktiivisia yhdistyksiä ja eri toimijoiden välisiä yhteistyöverkostoja. Ne tuottavat erilaista kansalais- sekä liikunta- ja urheilutoimintaa.

Kulttuuria tesomalaisille tarjoaa kaupunginosaan palkattu erityinen kulttuurikummi. Tamperelainen eri alojen taideammattilaisten yhteenliittymä, Tampereen taidekasvatus ry, tuo kulttuuri- ja taidetoimintaa Tesomaan koko vuoden 2017 ajan. Heidän ajatuksensa mukaan taide kuuluu kaikille.

Lue lisää Tesomasta Tampereen kaupungin Oma Tesoma -hankkeen kotisivulta.

Kesäisiä fiiliksiä Tesomalla.

Tyyppi
Huoneluku
Alue