fbpx

Sijoitusasunnon osto-opas


Oletko päättänyt aloittaa asuntosijoittamisen? Hienoa!

Seuraava askel on sijoitusasunnon osto – jonka jälkeen voitkin jo kutsua itseäsi asuntosijoittajaksi.

Sijoitusasunnon valinnan tulisi aina perustua sijoitustavoitteeseesi – oli se sitten arvonnousu tai hyvä vuokratuotto. Olemme koonneet tälle sivulle pienen sijoitusasunnon osto-oppaan, jonka avulla valitset tavoitteitasi tukevan ja tuottoisan sijoitusasunnon.

 

Sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti

 

Yllä oleva lause on monelle asuntosijoittajalle tuttu ohjenuora, joka on aina ajankohtainen. Hyvä sijainti todennäköisesti nostaa asunnon arvoa. Mutta mikä sitten on hyvä sijainti?

Jos olet tuore asuntosijoittaja, varma tapa on keskittyä muuttovoittoisiin kasvukeskuksiin ja niiden lähialueisiin. Kasvukeskuksissa asunnoista on kova kysyntä, jonka vuoksi paitsi asuntojen arvo nousee vauhdilla, myös asunnon vuokraus on helppoa ja vuokratuotto on yleensä korkea. Alueen tulevaisuuden näkymiin ja jo olemassa olevaan infraan kannattaa myös tutustua huolellisesti.

Pienemmät asunnot menevät vuokralle kuin kuumille kiville erityisesti korkeakoulujen lähistöllä – joka syksy opintonsa aloittaa uusi vuosikurssi, joista moni muuttaa opintojen perässä uudelle paikkakunnalle. Suuremmille vuokra-asunnoille on puolestaan kysyntää etenkin kasvukeskusten lähiöissä ja naapurikunnissa, kattavien peruspalveluiden äärellä ja lähellä luontoa.

Arvonnousua voi tavoitella palvelukeskittymien lisäksi myös pienemmistä lähikunnista: kaupunkialueet laajenevat ja leviävät kovaa vauhtia, jolloin esimerkiksi Pirkanmaalla myös Tampereen ympäryskuntien asuntojen arvo kohoaa jatkuvasti. Kulkuyhteyksien kehittyessä myös naapurikunnasta voi pian matkata keskusta-alueelle yhtä nopeasti kuin kaupungin omasta lähiöstä, mikä kasvattaa myös vuokra-asuntojen kysyntää.

Seuraa aktiivisesti eri alueiden hintakehitystä sekä alueen infrasuunnitelmia. Palveluiden sekä työ- ja opiskelupaikkojen läheisyydellä ja toimivilla liikenneyhteyksillä on valtava merkitys sijoitusasunnon arvoon ja tuottoisuuteen.

Uusi on aina uusi

Nyrkkisääntöjä hyvän sijoitusasunnon valintaan on yhtä monta kuin sijoittajaakin. Osa suosii vanhempia kohteita, joiden remontoinnista voi saada hyvää arvonnousua. Osa asuntosijoittajista vannoo puolestaan uudiskohteiden nimeen.

Uudiskohde on ennen kaikkea vaivaton ja huoleton sijoitusasunto. Taloyhtiön suuret remontit ovat kaukana tulevaisuudessa, jonka ansiosta asunnon kulut – ja näin ollen myös vuokratuotto-odote – ovat yleensä hyvin ennakoitavissa. Uudiskohteet pyritään myös tänä päivänä rakentamaan mahdollisimman energiatehokkaiksi, minkä ansiosta asunnon hoitokulut ovat usein hyvin kohtuulliset.

Uudiskohde onkin suosittu valinta erityisesti osta ja pidä -strategiaa suosivien asuntosijoittajien keskuudessa, sillä uudiskohde on usein helppo vuokrata ja siitä on mahdollista saada alueen yleistä tasoa korkeampaa vuokraa. Uutuuttaan kiiltävä asunto on potentiaalisten vuokralaisten silmissä houkutteleva ja siitä ollaan valmiita maksamaan hieman keskimääräistä enemmän.

Uudiskohteen puolesta puhuu myös mahdollisuus rahoittaa osa kohteesta yhtiölainalla. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat asunnosta vain huomattavasti asunnon arvoa pienemmän myyntihinnan ja loput asunnosta lyhentämällä kuukausittain yhtiölainaa rahoitusvastikkeella. Näin ollen pääset sijoitusasuntoon kiinni hyvinkin pienellä pääomalla. Sijoittajat arvostavat uudiskohteissa myös sitä, että pääomavastikkeet on mahdollista tulouttaa ja täten vähentää verotuksessa.

Osa uudiskohteista voi olla myös rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelimia, eli niin sanottuja RS-kohteita. RS-kohteissa asuntojen myynti aloitetaan jo rakentamisvaiheessa ja niihin on asetettu asuntokauppalain mukaiset turvajärjestelmät. Tämä tuo varmuutta kaupan tekemiseen ja kohteen laatuun.

Mitä jää viivan alle?

Kun olet valinnut sinua kiinnostavat alueet, voit alkaa vertailemaan asuntotarjontaa. Sijoitusasunnossa kaikkein tärkeintä lopulta on, mitä jää viivan alle. Siksi sijoitusasunnon kannattavuutta kannattaa tarkastella huolellisesti.

Sijoitusasunnon kulut muodostuvat tyypillisesti ainakin hoitovastikkeesta, mahdollisesta rahoitusvastikkeesta sekä vedestä, lämmityksestä ja sähköstä. Vuokran tulee tietenkin kattaa kaikki asunnon kulut sekä mahdolliset lainakulut, ja lisäksi mahdollistaa tuotto.

Ennen sijoitusasunnon ostoa tarkastele siis alueen vuokratasoa, jotta voit arvioida, kuinka suuret hoitokulut asunnolla voi olla, jotta sijoitus pysy kannattavana. Vuokraodotteen lisäksi kannattaa pohtia myös omaa taloustilannetta: sijoitusasunnoissa on aina tyhjän kuukauden riski, jolloin voit joutua maksamaan asunnon hoitokulut omasta pussistasi.

Kuukausittaisten hoitokulujen lisäksi sijoitusasunnossa kuluja voivat aiheuttaa tulevat remontit tai vaikkapa hajonneet kodinkoneet. Uudiskohde tuliterine kodinkoneineen on yleensä turvallinen ja huoleton valinta.

Älä tavoittele omia unelmiasi – vaan vuokralaisen

 

Ensimmäistä sijoitusasuntoa hankkiessa moni keskittyy liikaa arvioimaan asuntoja omien mieltymyksien pohjalta. Sijoitusasuntoa ei kuitenkaan hankita itselle, vaan tulevalle vuokralaiselle. Yritä siis asettua tulevan vuokralaisen saappaisiin ja pohtia, millaisessa asunnossa hän mielellään asuisi.

Avarat ja muuntautuvat pohjaratkaisut palvelevat monenlaisessa elämäntilanteessa. Esimerkiksi parvi toimii niin rauhallisena työtilana, vierashuoneena kuin leikkinurkkana. Avaraan ja valoisaan asuntopohjaan saadaan myös helposti huonekaluilla rajattua erillisiä tiloja esimerkiksi nukkumiselle, oleskeluun tai työskentelyyn.

Vuokralaisen valinta on yksi tärkeimmistä onnistuneeseen asuntosijoittamiseen. Parhaimmillaan löydät vuokralaisen, joka pitää hyvää huolta asunnosta, maksaa vuokransa tunnollisesti sekä asuu asunnossa jopa vuosikymmeniä. Tutustu siis rauhassa vuokralaisehdokkaisiin sekä heidän maksukykyynsä.

Vuokrasopimusta solmiessa on myös hyvä pohtia, haluatko sitoa vuokralaisen asuntoon tietyksi ajaksi määräaikaisella vuokrasopimuksella vai alkaako sopimus heti toistaiseksi voimassa olevana. Vuokrasopimukseen on myös hyvä kirjata ehdot vuokrankorotukseen, mikäli asunnon kulut tulevaisuudessa kasvavat.

 

Olisiko Ihana koti sinulle hyvä sijoitusasunto?

T2H:n avarat ja valoisat, Ihanat kodit rakennetaan pääkaupunkiseudun ja Pirkanmaan kasvukeskuksiin. Modernit ja korkealaatuiset asuntomme ovat haluttuja vuokrakohteita sekä säilyttävät hyvin – ja usein jopa kohottavat – arvoaan. Lue lisää Ihanasta kodista sijoitusasuntona tai ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää kohteistamme.

Ihana koti sijoitusasuntona

Ota yhteyttä