fbpx

Ensiasunnon ostajalle


Haaveiletko ensimmäisestä omasta kodistasi?
Oman asunnon ostaminen on fiksu päätös, eikä tunnetta ikiomasta kodista voita mikään.
Tarjoamme ensiasunnon ostajille apua koko ensiasunnon ostoprosessiin: aina rahoituksen suunnittelusta ja hankinnasta unelmien asunnon etsintään. Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa ja vinkkejä, minkä avulla pääset alkuun ensiasunnon ostoa suunnitellessasi.

Mitkä ovat ensiasunnon ostajan edut?

 

Ensiasunnon ostajana saat useita rahanarvoisia etuja, kuten:

 • Ensiasunnon ostajana et joudu maksamaan asunnon ostosta varainsiirtoveroa.
 • Ensiasunnon ostajana saat suuremmat verovähennykset asuntolainan koroista.
 • Ensiasunnon ostajana sinulle riittää vain 5 % omarahoitusosuus.
 • Ensiasunnon ostajana sinun on mahdollista saada valtion takaamaa ASP-lainaa.

 

 

Kuka on ensiasunnon ostaja?

 

Sinut katsotaan ensiasunnon ostajaksi, jos:

 • Et ole aiemmin omistanut asunnosta 50 % tai enemmän.
 • Olet kaupantekohetkellä 18–39 vuotias.
 • Ostat asunnosta vähintään 50 %.
 • Ostat asunnon omaksi vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden sisällä kaupantekohetkestä tai uudiskohteen valmistumisesta.

Tiesitkö, että ensiasunnon voi ostaa myös yhdessä kumppanin kanssa?

Mikäli sekä sinä että asunnon toinen ostaja täytätte ensiasunnon ostajan kriteerit ja ostatte asunnon puoliksi, voitte molemmat hyödyntää ensiasunnon ostajan edut. Vaikka toinen osapuoli ei enää olisikaan ensiasunnon ostaja, ostaessasi vähintään 50 % asunnosta sinut katsotaan silti ensiasunnon ostajaksi.

 

Liity ensiasunnon ostajien listalle!

Ensiasunnon ostajien listallamme saat aina ensimmäisenä tietoa uusista kohteistamme, jotka ovat vasta tulossa varattaviksi.

Lisäksi lähetetämme sinulle aina VIP-linkin, jonka kautta pääset varaamaan asuntoja jo ennen kuin ne tulevat julkisesti ennakkovarattaviksi. Listalle liittyminen ei sido sinua mihinkään.

Ota varaslähtö unelmiesi ensiasunnon hankintaan!

Liity ensiasunnon ostajien listalle

 

Millainen on hyvä ensiasunto?

 

Hyvä ensiasunto on ennen kaikkea sellainen, jossa viihdyt itse.

Tässä muutama vinkki, millainen on hyvä ensiasunto:

 • Asunto sijaitsee muuttovoittoisessa ja/tai kehittyvässä kaupungissa, hyvien kulkuyhteyksien varrella ja lähellä palveluita.
 • Asunto on fiksusti suunniteltu siten, että se mukautuu erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin.
 • Asunnon asumiskulut ovat kohtuulliset ja sinun taloudellesi sopivat.
 • Asuntoon ei ole lähiaikoina tulossa suuria remontteja.

Nämä ominaisuudet takaavat usein myös asunnon arvonnousun!

Miksi oman asunnon osto kannattaa?

 

Oman asunnon ostaminen saattaa tuntua jännittävältä – onhan kyseessä yksi elämän suurimmista ostoksista. Myös asunnon ostoprosessi ja asunnon ostamisen rahoittaminen saattaa tuntua vaikealta ja monimutkaiselta. Asunnon omistamisessa on kuitenkin monia etuja, joiden vuoksi ensiasunto kannattaakin ostaa niin pian kuin mahdollista.

Asunnon omistamisen yksi suurimmista eduista on se, että vuokranmaksun sijaan kartutat omaa varallisuuttasi. Aina, kun lyhennät asuntolainaa, laitat käytännössä rahaa säästöön. Rahallista etua tarjoaa myös asunnonomistajan verotus. Voit tehdä verovähennyksiä asuntolainan korkokuluista sekä erilaisista kotitalouden palveluista kotitalousvähennyksen kautta.

Omistusasunnon asumiskulut koostuvat ainoastaan taloyhtiön hoitovastikkeesta sekä asuntolainan lyhennyksistä. Asuntolainan lyhennyksistä on myös aina mahdollista neuvotella pankin kanssa: tiukassa paikassa voit esimerkiksi usein pienentää lainan maksuerää tai pitää jopa täysin lyhennysvapaan kuukauden. Kun asunto on velaton, maksat vain taloyhtiön vastiketta.

Taloudellisen turvan lisäksi omistusasunto tuo myös pysyvyyttä. Omistusasunnossa asuessasi sinun ei tarvitse pelätä, irtisanooko vuokranantaja vuokrasopimuksesi. Voit siis asua omassa asunnossasi juuri niin pitkään kuin haluat. Ensimmäisessä omassa asunnossa viihdytäänkin usein pitkään – saahan asunnon laittaa juuri omannäköiseksi eikä esimerkiksi sisustusratkaisuista tarvitse tinkiä.

 
 

Oletko ASP-säästäjä? Tiedä ainakin tämä ASP-säästöjen ja lainan käyttämisestä: 

 

 • ASP-rahoitusta voi käyttää uudiskohteissa siihen osaan, joka maksetaan asunnon valmistumisen yhteydessä.
 • Säästössä tulee olla 10% ostettavan asunnon hinnasta
 • Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä väliaikaisrahoitus, jos ASP-säästäminen on jatkunut vähintään vuoden (neljä vuosineljännestä). Kun säästöehdot on täytetty, väliaikaisrahoitus muutetaan ASP-rahoitukseksi.
 • Asuntoa maksaessa ostaja maksaa ensin säästönsä ASP-tililtä ja tämän jälkeen nostaa lainaa, jolla maksetaan kauppahintaeriä.
 • Kaupanteon yhteydessä on tiedettävä, kuinka paljon yhtiölainaa maksaa asunnosta pois, jotta ASP-rahoitusta voidaan hyödyntää. Lainan yhtiölainan maksuun voi nostaa vasta, kun ensimmäisen kerran on mahdollista maksaa yhtiölaina pois.
 • Muutostyöt asuntoon voidaan sisällyttää ASP-lainaan, kunhan ne ilmoitetaan kauppakirjassa. Eli muutostöiden suuruus pitää olla tiedossa kauppaa tehdessä.
 • Tonttiosuutta ei voi lunastaa ASP-lainalla.